Vanaf morgen 15 januari mag een antigeen zelftest niet meer dan 3 Euro kosten in Spanje.

Daarmee komt een einde aan de steeds maar hogere prijzen voor een dergelijke test.

De ene week kocht ik nog een test voor 2,95 Euro, de volgende week vroeg men 5,95 Euro voor dezelfde test.

Maar vanaf zaterdag 15 januari moet men voor een ‘test de antígenos de autodiagnóstico’ een maximum verkoopprijs van 2,94 euro in Spanje rekenen.

Bij het vaststellen van deze nieuwe maximumprijs heeft men gekeken naar de gemiddelde prijzen sinds juli 2021 en naar de prijzen in andere EU-landen.

Ook heeft men rekening gehouden met een winstmarge voor de apothekers, de enige plaats in Spanje waar zelftesten te koop zijn.

Pech voor die apothekers, die de testen de afgelopen tijd tegen hogere prijzen hebben ingekocht, zodat ze deze met verlies moeten verkopen.

De nieuwe maximumprijs moet een einde maken aan de speculatie rondom de zelftesten in Spanje.

Eerder maakte de minister van Volksgezondheid Carolina Darias al bekend dat, ondanks het verzoek van diverse grote supermarktketens in Spanje, de zelftesten alleen te koop blijven bij de circa 22.000 apotheken die er zijn in Spanje.

De verkoop via supermarkten is volgens het Ministerie van Volksgezondheid niet nodig en daarnaast ongewenst om zo de veiligheid van de zelftesten te garanderen.

Niet alle zelftesten zijn zomaar te koop in Spanje want deze moeten eerst goedgekeurd worden door het Ministerie van Volksgezondheid.