Andalusië is de autonome regio met het grootste aantal inwoners en de tweede in oppervlakte van Spanje.

Andalusië heeft een verrukkelijk klimaat, schitterende stranden die lopen van Murcia tot Portugal, sneeuw in de Sierra Nevada bij Granada, olijfbomen bij Jaen, beroemde wijnen uit Malaga, Jerez en Sanlucar.

Het bezit vele natuurgebieden en nationale parken die qua flora en fauna tot de beste van Europa gerekend mogen worden en in het binnenland zijn er de bekende witte stadjes die tegen de bergen geplakt lijken te zijn.

En bovenal beschikt het over een gastvrije bevolking die met haar voorliefde voor zang en dans als geen andere van het leven weet te genieten.

ls meest zuidelijke autonome gemeenschap van Spanje, grenzend aan de Middellandse Zee en aan de Atlantische Oceaan, biedt Andalusië een zeer gevarieerd landschap en tal van mogelijkheden voor wie ontspanning zoekt.

Andalusië is zonder enige twijfel één van de aantrekkelijkste streken van Spanje.

Meer dan een derde van Andalusië is beschermd natuurgebied.

De autonome regio Andalusië heeft een oppervlakte van 90.000 km2, met 7,5 miljoen inwoners.

De hoofdstad is Sevilla.

Andalusië omvat acht provincies:

  • Almería,
  • Cádiz,
  • Córdoba,
  • Granada,
  • Huelva,
  • Jaén,
  • Málaga en
  • Sevilla.

Geografisch gezien valt Andalusië grofweg te verdelen in drie delen:

De Sierra Nevada en aangrenzende sierra’s in het zuiden en oosten.

De Sierra Morena (vanweg de bruine aarde) in het noorden op het grensgebied van Extremadura en Castilië-La Mancha.

De imposante vallei van de Guadalquivir ligt hier tussen in, met het beschermde moerasgebied “Marismas del Guadalquivir” als de indrukwekkende delta van deze rivier.

De belangrijkste steden in Andalusië zijn: Sevilla, Granada, Cordoba, Cádiz, Malaga, Huelva, Jaén, Almeria, Jerez de la Frontera.

Andalusië is nog grotendeels agrarisch.

Grootgrondbezit overheerst, met name in West-Andalusië.

Het Guadalquivirbekken is geïrrigeerd en levert o.m. citrusvruchten, graan, olijven, vijgen, tabak, katoen en zonnebloempitten(olie).

Op de bevloeide vlakten (vegas) tussen de bergketens liggen olijf- en amandelbossen en wijngaarden.

Wijnbouw is vooral belangrijk rond Jerez de la Frontera (sherry) en Málaga.

Van economisch belang is ook de kurkwinning in de Sierra Morena, die begroeid is met kurkeiken.

Visserij wordt in vrijwel alle kustplaatsen bedreven.

De Sierra Morena is rijk aan kopererts (Rio Tinto), lood (Peñarroya), ijzererts, zilver en uraan.

De industrie is vnl. geconcentreerd in de provinciehoofdsteden: verwerking van agrarische, bos- en mijnbouwproducten; in de provincie Almería wordt zeezout gewonnen.

In de jaren zestig en zeventig raakte het platteland van Andalusië door arbeidsmigratie naar West-Europa en Catalonië goeddeels ontvolkt.

Van groot belang voor de economie zijn de inkomsten uit het massatoerisme langs de kust en naar historisch belangrijke steden zoals Granada, Córdoba, Sevilla.

De kust van Huelva en Cadiz (Costa de la Luz) is gelegen aan de Atlantische Oceaan en wordt gekenmerkt door fijn zand (en veel wind).

De Middellandse Zeekust, van de Straat van Gibraltar naar Almeria (Costa del Sol, Costa Tropical en de Costa de Almeria) aan de andere kant heeft een aantrekkelijker klimaat met minder wind en hogere watertemperaturen.

Het aanbod voor de bezoekers is zeer gevarieerd, van gouden stranden tot die prachtige bergketens met hun zeer interessante fauna, en de beroemde “witte dorpen” met hun rijkdom in folklore en kunst.

Er zijn vele mogelijkheden voor de beoefening van de meest uiteenlopende sporten, van skiën in de Sierra Nevada tot surfen in Tarifa, aan de kust van Cadiz, waar u op dit gebied de ideale omstandigheden van heel Europa aantreft.

Andalusië wordt doorkruist door de rivier Guadalquivir, de “vader” van de oude beschavingen die langs haar oevers een indrukwekkende monumentale spoor hebben achter gelaten, evenals de hoge bergketens van de Sierra Morena en de Sistemas Beticos.

Andalusië is de “moeder” van de Spaanse folklore die wereld bekend is: hier kunt u de magie van de Flamenco en het stierenvechten in hun meest authentieke stijl beleven,

Mythen zoals Don Juan en Carmen zijn hier geboren, een land van grote tradities.

Bezienswaardig:

Sevilla

De Andalusische hoofdstad, de derde grootste stad van Spanje, is een van de meest geliefde plaatsen voor toeristen, dankzij de unieke sfeer en zijn bijzondere monumenten: de Arabische klokkentoren Giralda, de stad landmark, de enorme kathedraal, Torre del Oro en de oude wijk Barrio Santa Cruz behoren tot de hoogtepunten.

Granada

De Moorse Juweel, gelegen aan de voet van het besneeuwde Sierra Nevada gebergte, is een must-see. Meest opvallend is zeker het grote Arabische paleizencomplex en één van de wereldwonderen: het Alhambra.

Cordoba

Destijds het centrum van het Moorse Spanje bevat vele monumenten van eminent belang. De Grote Moskee van Cordoba is misschien wel het meest indrukwekkend.

Malaga

Onder zijn belangrijkste bezienswaardigheden zijn de Moorse Alcazaba en natuurlijk, de prachtige Middellandse Zee.

Costa del Sol

De kust van Malaga is van groot toeristisch belang, dankzij de prachtige stranden, uitstekende voorzieningen en fijn klimaat. De bekendste centra zijn: Estepona, Puerto Banús, Marbella, Fuengirola, Benalmádena, Mijas, Torremolinos en Nerja.

Ronda

Een prachtige stad, omgeven door een indrukwekkende bergketen.

Antequera

Bekend om zijn overblijfselen van de Bronstijd, de uitzonderlijke monumenten en de indrukwekkende bergketen Torcal de Antequera.

Almeria

Almeria is een van de Andalusische steden die het best het Moorse erfgoed heeft weten te behouden. Van grote toeristische attractie is ook de prachtige kust, de Costa de Almeria. De bekendste centra zijn: Adra, Almerimar, Roquetas de Mar, Aguadulce, El Toyo en Vera.

Cadiz

Cadiz is een van de oudste steden van Spanje, gesticht door de Feniciërs. Het is fascinerend om de typisch Andalusische sfeer met witgekalkte huizen en tropische vegetatie te ervaren.

Huelva

Van groot belang zowel als vissershaven als voor de industrie. De stad zelf en haar omgeving worden gekenmerkt door Christopher Columbus, die zijn reis begon naar Amerika vanaf het nabijgelegen Palos de la Frontera. Daar kunt u nog een bezoek brengen aan het klooster, waar hij zijn reis heeft voorbereid, samen met een reconstructie van de haven en de drie beroemde schepen.

Doñana National Park

Dit uitgebreide gebied met mooie strand gebieden en de bewegende duinen en moerasachtige gebieden is van grote waarde voor de fauna en vormt de delta van de Guadalquivir rivier.

Een groot aantal soorten trekvogels, op weg van Eurazië en Afrika, verblijven hier tijdens de broedperiode.

Costa de la Luz

De ‘Kust van het Licht “, in de provincies Huelva en Cádiz aan de Atlantische Oceaan, biedt prachtige stranden van fijn zand. De belangrijkste centra van attractie zijn: Isla Canela, Isla Cristina, Islantilla, La Antilla, El Rompido, Nuevo Portil, Punta Umbria, Matalascañas, Rota, El Puerto de Santa Maria, Chiclana, Conil de la Frontera, Zahara de Los Atunes en Tarifa.

Jerez de la Frontera

In de geboortestad van de wereldberoemde Sherry wijn kunnen verschillende “Bodegas” bezocht worden. Jerez is ook de plaats van een gerenommeerde paardensport school. Wijn en paarden markeren de sfeer van deze heerlijk stad.

Jaen

Jaen, in het binnenland, wordt gedomineerd door de middeleeuwse vesting. Extra attracties zijn de 11e eeuwse Moorse baden en de Renaissance kathedraal. Het nabijgelegen Sierra de Cazorla is een prachtig natuurgebied (het grootste beschermde natuurgebied van Europa).

Wanneer Andalusië te bezoeken?

Het hangt een beetje af waar je naartoe gaat en in welke periode.

Van mei tot en met oktober schijnt de zon bijna altijd.

De steden in het binnenland, zoals Sevilla, Córdoba en Granada (iets minder warm, want het ligt hoger) zijn in juli en augustus bijna een bakoven, zo warm.

Aan de kust is het aangenamer en daar stromen ook miljoenen toeristen naartoe.

Na oktober en in de lente (maart, april) kan het best fris zijn, vooral in de binnenlanden.

In de winter (november tot en met februari) valt er ook de meeste regen en in sommige streken sneeuw.

De gemiddelde jaartemperatuur is hier 18 °C.

Er heerst een droog klimaat; de gemiddelde jaarlijkse neerslag in het kerngebied bedraagt 500 mm.

Bestel / bekijk het pdf boek over Andalusie door hier te klikken.