Viva España : Alicante

VIVA ESPAÑA
Start  |  Algemeen  |  De Steden  |  De Costas  |  De Bergen  | Het Binnenland  |  Extra  |  Reizen  |  Wandelen  | Wonen  |  Amigos de España
Mérida
Madrid

Madrid is de hoofdstad en grootste stad van Spanje, en ligt in het midden van het land, op de Spaanse Hoogvlakte.

Madrid is ook de hoofdplaats van de gelijknamige autonome regio.

Door de centrale ligging van de stad, de geschiedenis, politieke en financiële functies wordt Madrid beschouwd als de belangrijkste stad van het Iberisch Schiereiland.

De stad heeft een inwonertal van 3.265.038 en samen met de buitenwijken en randgemeenten wonen er meer dan zes miljoen mensen.

De inwoners van de stad heten Madrilenen, in het Spaans Madrileños.

Madrid is één van de belangrijkste steden van Europa.

Hoewel de stad tegenwoordig een zeer druk verkeersnet heeft en het op twee na grootste metronetwerk van Europa, hebben de meeste wijken van de stad hun oorspronkelijke sfeer deels weten te behouden.

Belangrijke bezienswaardigheden in Madrid zijn het Palacio Real, oftewel het Koninklijk Paleis, het Retiropark, het archeologisch museum, en drie internationaal befaamde kunstmusea: het Museo del Prado, het Museo Nacional Centro de Arte Reina Sofía en het Museo Thyssen-Bornemisza.


Geschiedenis

De eerste historische informatie over Madrid komt uit de 9e eeuw, erg laat in vergelijking met andere Spaanse steden.

Er zijn in Madrid nooit sporen van civilisatie gevonden uit de tijd van de Romeinen en de Visigoten, in tegenstelling tot o.a. Sevilla, Valencia en Barcelona. Dit is waarschijnlijk te wijten aan het feit dat het gebied waar Madrid nu ligt niet aantrekkelijk was voor beide volken, men kon er geen haven aanleggen, en het lag niet op de route van de toen belangrijke steden.

In de 9e eeuw was het Iberisch Schiereiland grotendeels in bezit van de Moren. De toenmalige emir van het Arabische rijk Al-Andalus, Mohammed I van Córdoba, liet in die periode een paleis bouwen op de plek waar tegenwoordig het Palacio Real van Madrid staat. Ook werd daar een kleine citadel, genaamd "al-Mudaina" gebouwd. Dit paleis stond aan de rivier Manzanares, die de moren "al-Majrit" (Margerit) noemden, wat letterlijk 'waterbron' betekent.

De huidige naam Madrid stamt af van deze plek en deze Arabische term.

De citadel werd in 1083 veroverd door Alfons VI van Castilië, die eigenlijk op weg was naar Toledo. De toenmalige moskee van Madrid werd door hem omgedoopt tot kerk, de Almudena-kathedraal, genoemd naar de Maagd Almudena.

Na vele problemen en een verwoestende brand werd de stad herbouwd door Hendrik III van Castilië. Hij zelf vestigde zich veilig buiten de stadsmuren in de nabijgelegen plaats "El Pardo". In deze tijd werd in Spanje de strijd gevochten tussen het Rijk van Castilië en het Rijk van Aragón. De terugkomst van Isabella I en Ferdinand II maakte hier echter een einde aan.

In het jaar 1085, na de val van het taifarijk Toledo, kwam Madrid weer in katholieke handen.

De stad groeide en kreeg in het jaar 1123 de officiële stadsrechten, en werd erkend als 'villa'. Een van de machtigste families uit die tijd, de Trastámara-dynastie, woonde in die periode in Madrid.

In 1520 arriveerde de nieuwe koning Karel I in Castilië, een buitenlander die niet eens de Spaanse taal beheerste. Hij verenigde het Rijk van Castilië met als hoofdstad Toledo, en het Rijk van Aragón met als hoofdstad Zaragoza tot het nieuwe Spanje.

Vanaf dat moment veranderde Madrid in één van de tegenstanders van de koning tijdens de Opstand van de Comunidades.

Desondanks verplaatste de zoon van de koning, Filips II, in 1561 het Spaanse gerechtshof naar Madrid, dat zodoende veranderde in de hoofdstad van het land, ook al werd dat officieel nooit verklaard. De tot dan toe machtigste stad van Castilië, Sevilla, bleef de uitvalsbasis voor de grootschalige Spaanse kolonisatie, maar Madrid had vanaf nu de macht over Sevilla.

De koninklijke familie Bourbon, in de figuur van Filips V besloot decennia later dat een Europese hoofdstad niet in zulke staat als het toenmalige Madrid kon verkeren, en liet daarom een aantal nieuwe paleizen (waaronder het huidige Koninklijk Paleis) bouwen.
Toch zou Madrid pas een moderne stad worden in de tijd van Karel III (1716-1788).
Hij knapte de stad grootschalig op en bouwde o.a. bruggen en ziekenhuizen en legde parken, groene lanen en fonteinen aan. Deze koning werd de meest populaire leider van het land ooit en de bevolking van Madrid was dan ook zeer ontevreden over het aanstellen tot koning van zijn zoon Karel IV.
Deze koning trad af, na de slag van Aranjuez, waarin hij de strijd aanging met zijn eigen zoon Ferdinand VII.

Ook hij hield de troon niet lang in bezit, want nog in dezelfde maand (mei 1808) werd de stad veroverd door de troepen van Napoleon Bonaparte, en begon de Spaanse onafhankelijkheidsoorlog.

Na de strijd, in 1814, nam Fernando VII de Spaanse troon opnieuw in. Vanaf dat moment begon in Madrid een periode met afwisselend liberale en conservatieve politieke stromingen. Eveneens werd de troon overgenomen door koningin Isabella II.

In de jaren '20 van de 20e eeuw was het inwonertal van Madrid uitgegroeid tot meer dan 1 miljoen mensen. Deze groei vereiste stadsuitbreiding, waardoor voormalige dorpen als Carabanchel, Chamartín de la Rosa, Fuencarral en Vicálvaro aan de stad werden 'vastgebouwd'. Ook werd er een groot aantal nieuwe wijken geconstrueerd, zoals Las Ventas en Tetuán, waar een groot deel van de nieuwe bevolking van Madrid ging wonen.

Al deze veranderingen zorgden voor het idee van 'Ciudad Lineal', een groot nieuw stadsdistrict, ontworpen door Arturo Soria. Tegelijkertijd werd de verkeersslagader Gran Vía geopend, die het verkeer in de binnenstad moest ontlasten en ook werd de metro van Madrid in werking gesteld.

Ook op politiek gebied vonden er grote veranderingen plaats: in 1931 de komst van de Tweede Spaanse Republiek, en in 1936 het dramatische begin van de Spaanse Burgeroorlog.
Madrid was één van de zwaarst getroffen steden tijdens deze oorlog (1936-1939). De republikeinen gebruikten de stad als hun uitvalsbasis en vooral de westerse districten kregen het zwaar te verduren onder de gevechten met de fascistische vijanden. De stad verkeerde gedurende drie jaar onder bezetting, tot de overgave in maart 1939. Madrid was de eerste stad in de geschiedenis die werd gebombardeerd door vliegtuigen met het doel burgers te raken.

Na het einde van de Spaanse Burgeroorlog in 1939, kwam de macht over Madrid en heel Spanje in handen van de dictator Francisco Franco. Toch bleef het inwonertal van de stad zeer snel stijgen, en honderdduizenden Spanjaarden arriveerden in Madrid op zoek naar werk. Vooral de zuidkant van de stad werd op grote schaal geïndustrialiseerd.

In de jaren 40 werden door de buitenproportionele groei, onder andere de plaatsen Barajas, Aravaca, Canillas, El Pardo, Hortaleza en Villaverde door de stad opgeslokt. Het oppervlak van de stad vertienvoudigde zich dan ook van 66 km2 naar 607 km2.
Pas in 1963 verplaatste de demografische groei zich naar buiten de stad, en ontstond de zogenaamde 'periferia' van Madrid, bestaande uit voorsteden zoals Móstoles, Leganés, Alcorcón en Fuenlabrada.

In 1973 startte men met de aanleg van de M-30, de eerste ringweg van de stad.

Na de dood van Franco in de jaren 70 werd Spanje in het jaar 1978 opnieuw een constitutionele monarchie, en wordt tot op de dag van vandaag geregeerd door koning Juan Carlos I en zijn echtgenote koningin Sofía, dochter van de Koninklijke Familie van Griekenland.

In 1979 werden de eerste democratische verkiezingen gehouden voor de benoeming van een gekozen burgemeester. De eer ging naar de politiek linkse Enrique Tierno Galván. Vanaf dat moment begon de stad als het ware aan haar wederopbouw en de bevolking, na bijna 40 jaar onderdrukking, kreeg de kans om Madrid weer op de kaart te zetten. De levenskwaliteit verbeterde aanzienlijk, en zeker in de jaren '80 en '90 is Madrid uitgegroeid tot het belangrijkste centrum op het gebied van economie, cultuur en kunst, industrie, onderwijs en technologie van Spanje en Portugal.

Tegenwoordig is het tevens één van de grootste en belangrijkste steden van Europa.

Op 11 maart 2004 werd Madrid getroffen door een terroristische aanslag toen verscheidene treinbommen ontploften tijdens de ochtendspits. Meer dan 190 mensen kwamen hierbij om het leven en 1700 raakten gewond. Dit was de ergste aanval op de stad sinds het einde van de Spaanse Burgeroorlog in 1939.

Madrid verkeert desondanks in volle economische bloei, de stad heeft langzaam maar zeker een belangrijke plek veroverd op de internationale wereldkaart waardoor buitenlandse investeerders de stad telkens beter weten te vinden. Er zijn in de afgelopen jaren verschillende wolkenkrabbers gebouwd, waaronder Cuatro Torres, een bouwproject van 4 wolkenkrabbers van elk ongeveer 250 meter hoog.

In 2005 werd het homohuwelijk gelegaliseerd in heel Spanje, tot grote vreugde van de homoseksuele gemeenschap van Madrid, die zich vooral concentreert in de wijk Chueca.

Madrid was ook kandidaatstad voor de organisatie van de Olympische Zomerspelen 2012 en 2016. Beide malen werd de organisatie aan een andere stad toegekend (respectievelijk Londen en Rio de Janeiro).


Topografie

Madrid ligt in het centrum van het Iberisch Schiereiland, tussen de twee autonome regio's: Castilla-La Mancha en Castilla y León. De stad ligt op een hoogte van 667 meter boven zeeniveau, wat grote invloed heeft op het klimaat. De rivier Manzanares stroomt de stad binnen door de bossen van het district "Casa del Campo", en snijdt onder andere door de stadsdistricten Latina, Carabanchel en het centrum van Madrid.


Klimaat

De regio Madrid heeft een mediterraan klimaat met continentale invloeden, met warme zomers en betrekkelijk koude winters. Opgemerkt moet worden dat Madrid klimatologisch sterk afwijkt van het Spaanse Middellandse Zeegebied, bijvoorbeeld Barcelona of Valencia. Het klimaat lijkt meer op dat van steden als Sevilla of Córdoba, de winters zijn er voor Spaanse begrippen koud, met minimumtemperaturen beneden het vriespunt en soms sneeuw, en de zomers zijn extreem heet. Gedurende de maanden juli en augustus daalt de temperatuur praktisch niet onder de 30 graden en stijgt deze zelfs regelmatig tot boven de 40 graden Celsius. Door de hoge ligging van de stad, en het droge klimaat, daalt de temperatuur 's nachts vaak wel, in tegenstelling tot het Middellandse Zeegebied, wat zorgt voor een lagere gemiddelde temperatuur in de grafieken.

De hoeveelheid neerslag is erg klein, maar desondanks kan het in elk van de seizoenen regenen.

 
Economie

Na jaren van dictatuur en gedwongen isolatie onder Franco, bleef Madrid, en eigenlijk heel Spanje, achter met een grote economische achterstand. Madrid, en ook de rest van het land, begon in deze tijd aan de wederopbouw om zichzelf opnieuw internationaal op de kaart te zetten.

Madrid is als hoofdstad van Spanje de thuisbasis voor vele internationale bedrijven en banken. Het is veruit de belangrijkste stad die als verbinding fungeert tussen de Europese Unie en Latijns-Amerika, mede door de Spaanse taal.

Ondanks de trend om kantoren en productiecentra te verplaatsen naar industrieterreinen, is de stad zelf nog altijd het op één na belangrijkste industriecentrum van Spanje, op de eerste positie staat de stadskern van Barcelona.

Madrid heeft veel belangrijke administratieve en politieke functies op nationaal niveau.

De stad ontwikkelt zich ook steeds meer op het gebied van toerisme en in 1992 was Madrid de Europese Cultuurstad, een belangrijke stap in dit proces. Een teken van de economische groei van de stad is de recente bouw van de Cuatro Torres, vier wolkenkrabbers in het centrum van de stad van elk 250 meter hoog.

Sinds dat Madrid eeuwen geleden de hoofdstad van Spanje werd, is het bevolkingsaantal blijven stijgen. Deze demografische 'boom' was berucht in de 20e eeuw, doordat vele, voornamelijk nationale immigranten, in sloppenwijken moesten leven vanwege ruimte- en geldgebrek. De enige periode waarin de stadsgroei afnam waren de jaren 70, dezelfde tijd waarin ook Barcelona geen groei ondervond. De oorzaak hiervan was dat de buitenwijken van beide steden enorm groeiden en daarmee dus ook de metropolen, maar niet de stadskernen zelf.

Een nieuwe immigratiegolf heeft er toe geleid dat Madrid nu een record aantal inwoners heeft en weer over de 3 miljoen grens heen is gegaan. Madrid heeft immigranten aangetrokken van over de hele wereld, met name uit Zuid-Amerika en inmiddels is slechts 85% van de inwoners van Spaanse afkomst. De grootste groepen immigranten komen uit: Ecuador 83.967, Marokko 51.300, China 48.973, Colombia 37.218, Peru 32.791 en Argentinië 28.500.


Bezienswaardig

Madrid is beroemd om het grote aantal musea en historische monumenten dat zich in de stad bevindt.

Musea.
De drie belangrijkste musea van de stad zijn toonaangevend op internationaal niveau. Vandaar ook de naam de "Gouden Kunstdriehoek". Het gaat om de volgende drie musea:
Andere belangrijke musea zijn

Kerken
In de omgeving van Madrid zijn een aantal andere aantrekkelijke kleinere steden te vinden zoals:

Nachtleven

De stad is beroemd om haar nachtleven en staat zelfs in de rest van Spanje bekend om het enorme aantal bars, clubs en discotheken. De jonge Madrileen danst en drinkt tot diep in de nacht, eet wat zoete gefrituurde "churros", doucht zich en gaat vervolgens naar het werk

Een andere populaire bezigheid van Madrileense jongeren (ook in Andalusië) is "botellón" oftewel drinken op straat. De drank wordt gekocht in supermarkten en vervolgens op pleintjes en straatjes opgedronken, in Madrid de normaalste zaak van de wereld.
De zuidelijker gelegen steden Sevilla en Granada zijn zelfs nog beruchter om hun "botellón" die soms al om 16:00 kan beginnen. Sinds een paar jaar is het wel officieel verboden dit te doen en staat er een boete op. Het enige gevolg daarvan is echter dat de jongeren zich nu niet meer bij één plek houden maar zich over heel Madrid hebben verspreid.

De term 'jongere' is overigens niet altijd correct in deze stad als het gaat om feesten.

Zeven dagen per week zijn de straten van het centrum van Madrid vol met mensen, jong en oud, Madrilenen en toeristen. Dit komt door de sterke Spaanse cultuur van 'straatleven' die er heerst en ook doordat Madrilenen, jong en oud, rond 22:00 of 23:00 uit eten gaan.

Zelfs in andere steden van Spanje, die ook niet bekendstaan om hun rust, staat Madrid bekend als de stad die nooit slaapt.
De restaurants gaan pas rond 21:00 open, en tot 1:00 zijn de discotheken vrijwel nog leeg.

De grootste concentraties van bars, discotheken en clubs vindt men in de wijken Chueca en Malasaña. Een aantal drukke uitgaansstraten in het centrum zijn Calle Bilbao, Tribunal en Alonso Martinez, maar ook de wijk Moncloa-Aravaca aan de westkant, en de districten Sol en Las Huertas rondom het centrum zijn vaak 's nachts net zo bevolkt als overdag.


Gastronomie

Madrid heeft haar eigen traditioneel Spaanse keuken, die behoorlijk verschilt van de Mediterrane keukens in Barcelona of Valencia. Daar eet men veel vis en schaaldieren, pasta, rijst en mediterrane groenten. De traditionele keuken van Madrid bestaat zowel uit vlees als vis, en veel peulvruchten, eieren, honderden soorten worst, stoofpotten.

De 'cocido madrileño' is het meest traditionele voorbeeld van een Madrileense stoofpot.

Madrid staat in Spanje bekend als de stad waar het eten in de restaurants zeer 'casera' oftewel huiselijk is. Dat betekent dat het eten vers wordt bereid, in veel gevallen met Spaanse producten. In de stad worden op sommige plaatsen de Spaanse tapas nog op traditionele wijze gegeten, namelijk gratis bij een drankje.


Feestdagen

Buiten de nationale Spaanse feestdagkalender, die voor Europese begrippen al behoorlijk uitgebreid is, heeft Madrid nog een aantal lokale feestdagen:


Sport

Madrid heeft twee grote voetbalclubs: Real Madrid en Atlético Madrid. Beide verenigingen hebben een eigen stadion, respectievelijk Santiago Bernabéu en Vicente Calderón. In 1982 werd het WK Voetbal in Madrid gehouden.
De stad heeft ook twee bekende basketbalteams, een motorcircuit en een Formule 1 circuit. Men kan ook vlakbij Madrid skiën, in de bergen van de "Sierra de Guadarrama", waar de bekende skioorden Valdesqui en Navacerrada liggen.


Wijken en infrastructuur

Madrid is groot, divers en chaotisch. Het is onmogelijk om één goede omschrijving te geven van de stadscultuur. Feit is uiteraard dat de stad sinds jaar en dag bekend staat om haar enorme nachtleven, het is één van de weinige steden in Europa waar ook op een dinsdagnacht de straten en bars vol zitten met mensen.

Hieronder een beschrijving van een aantal bekende wijken.

Verkeer en vervoer

Madrid staat bekend als de nachtmerrie voor iedere autobestuurder. De binnenstad bestaat uit een groot en ingewikkeld netwerk van drukke 8-baans wegen zoals de Gran Vía, Avenida del Mediterráneo, Paseo de la Castellana, Avenida de América en honderden door elkaar kronkelende straten. De infrastructuur van de stad is zeer omvangrijk, het heeft een indrukwekkend netwerk van zeven nationale snelwegen die naar alle uithoeken van het land leiden, en maar liefst vier ringwegen. De snelwegen hebben talloze verschillende codenamen (zoals R-5, A2 etc), en de bevolking onderscheidt ze dan ook vooral door de stad waar iedere weg uiteindelijk naartoe leidt:
Het autoverkeer in en rondom Madrid is altijd een moeilijk thema geweest. Door de buitenproportionele groei van het aantal auto's in en rondom de stad raakte de oude ringweg aan het eind van de jaren 70 zwaar overbelast, en op sommige punten waren er soms letterlijk de gehele dag files. Een enorm bouwproject van twee nieuwe ringwegen, (op sommige punten 12 banen breed) moest dit probleem oplossen, maar een aantal jaar later bleek ook dit niet genoeg te zijn en werd een vierde, nog grotere ringweg geconstrueerd, de M-50. De zeven grote snelwegen die door Madrid snijden, worden allemaal met elkaar verbonden door de ringwegen, die zelf ook op sommige punten kruisen, samenvoegen en vervolgens weer splitsen. Toch is dit grote wegennet niet genoeg voor de zes miljoen inwoners van de stad en kampt men nog steeds met veel files, zowel overdag als 's nachts.


De luchthaven van Madrid heet Barajas, en is de thuisbasis van Iberia. De luchthaven is de belangrijkste van Europa voor vluchten naar Zuid-Amerikaanse steden en het Caribisch gebied. Momenteel reizen er jaarlijks zo'n 40 miljoen passagiers doorheen. In 2005 is er een enorme vierde terminal gebouwd, genaamd de T4, de grootste luchthaventerminal van Europa. Er zijn daardoor aanzienlijk minder vertragingen op Barajas en heeft de luchthaven nu een capaciteit van 70 miljoen reizigers per jaar. Op dit moment echter, kan men vanaf Barajas naar slechts één bestemming in Azië (Peking) vliegen, en er zijn relatief weinig directe vluchten naar Noord-Amerika. Op dit punt heeft Madrid nog een achterstand ten opzichte van de grote Europese luchthavens van Parijs, Londen, Frankfurt, en Amsterdam.


Het metronetwerk van Madrid is één van de grootste ter wereld, en de op twee (op Londen en Parijs na) na grootste van Europa. Het netwerk bestaat uit 12 compleet ondergrondse lijnen met 190 stations. Ook bestaat er de Metro Ligero, drie sneltramlijnen die deels ondergronds zijn.

In de nabije omgeving van Madrid rijden de Cercanías, de korte-afstandstreinen. Ook is Madrid het knooppunt voor de AVE, de hogesnelheidslijnen naar Barcelona en Málaga. Van het stadgewestelijk netwerk in verschillende Spaanse steden, de Cercanías Renfe, is dit het grootste. Het bestaat uit 13 lijnen die Madrid verbinden met nabijgelegen plaatsen en verre buitenwijken. De Madrileense Cercanías luidt Cercanías Madrid.
adverteren | contact  | voorwaarden  | privacy | links
Klik op de foto's voor vergroting
De steden in Spanje

◙ Steden Algemeen
◙ Alicante
◙ Cuenca
 Cádiz
◙ Mérida
◙ Madrid
◙ Mérida

 Huizen in Spanje
◙ Reisbureau
◙ Bizz Chain Spanje
◙ Amigos de España
◙ Spanje Help Desk