VIVA ESPAÑA
Start  |  Algemeen  |  Steden  |  Costas  |  Bergen  | Binnenland  | EilandenExtra  |  Reisbureau  |  Wandelen  | Wonen  |  Amigos de España
Spanje Algemeen

◙ Spaanse Costas algemeen
◙ Costa Almería
◙ Costa Azahar
◙ Costa Blanca
◙ Costa Dorada
◙ Geschiedenis

Klik op de afbeelding voor grote afbeelding
De Costas

Onderstaand geven wij u een globale indruk van de belangrijkste gebieden voor (tweede) woningen in Spanje.

De Costa Brava, de wilde kust:

Ruige landschappen met steile, in zee aflopende rotsen, verborgen inhammen met kleine prachtige strandjes, heuvels en dalen, vanaf de kust landinwaarts bedekt met dennenbossen die het gehele jaar door groen blijven. En niet te vergeten: vele middeleeuwse schilderachtige dorpjes. Te overwegen valt de baai van Rosas (net over de grens), met steden als Rosas en La Escala en de enorme jachthaven van Ampuriabrava, met kanaalverbindingen voor uw boot tot achter uw huis of appartement, maar houdt er rekening mee, dat er bij die kanalen vaak veel muggen zitten. Nog verder naar het zuiden is El Estartit, met jachthaven en twee kilometer strand aan te bevelen.Tossa is een kleine maar zeer populaire plaats bij de buitenlanders. Lloret del Mar is ook erg bekend om zijn stranden en vooral het uitgaansleven is erg populair bij de toeristen. De zuidelijkste stad van de Costa Brava is Blanes, bekend om zijn stranden, winkelcentra in het centrum en de mooie haven.

Costa Dorada, de Gouden Kust.

Sitges: een erg charmante stad met een kosmopolitische sfeer en niet minder dan vier kilometer prachtig strand. Hierna komt Villanueva y Geltru met zijn middeleeuwse centrum, Comarruga met meer dan vijf kilometer fijn strandzand en het vissersdorp Torrembarra. Ten zuiden van Tarragona ligt Salou, een echte toeristenstad met vele appartementsgebouwen. Cambrills is erg populair bij de toeristen om zijn mooie stranden.

Costa del Azahar (Kust van de Oranje Bloesem)


Is nog onbekend bij buitenlandse onroerend goed kopers, hoewel daar de laatste tijd snel verandering in komt. Het is de kustlijn vanaf de Ebro tot aan Denia (Alicante) en omvat de provincies Castellon en Valencia. Het achterland is één van de belangrijkste landbouwstreken van de Spaanse Middellandse Zeekust. Naast de sinaasappelen, komt hier de rijst die gebruikt wordt voor de beroemde paellas vandaan.

Costa Blanca, de witte kust


Dit is één van de meest geliefde streken van Spanje, die samen met de Costa del Sol behoort de tot de plek waar de meeste buitenlanders onroerend goed aanschaffen. En niet alleen langs de kust. U treft vele huizen van buitenlanders aan bij plaatsen als Pego, Orba en Jalón. En om voor de hand liggende redenen. Het achterland van Alicante bestaat voor een groot deel uit schitterende dalen met bergpieken tot 1500 meter hoog. Een belevenis is het schitterende dal van Jalón in de maand februari, als de amandelbloesem bloeit, alles lijkt bedekt met roze sneeuw. In de lente laten de wijngaarden de mooiste kleuren groen zien. Na de oogst in de herfst zijn deze kleuren op zich al een bezoekje waard. Langs de kust mogen we de plaats Denia, met z´n uitgestrekte stranden niet vergeten. Denia heeft een boot verbinding met Ibiza en telt een grote hoeveelheid urbanisaties. Jávea wordt omringd met prachtige villas, die op de groene heuvels worden gebouwd. Moraira, is klein, maar o zo mooi. Met de mooiste villa´s en de prachtigste vergezichten, naar beneden, naar de kust. Calpe ligt in de schaduw van de Peñon de Ifach, een berg die direct vanuit de zee lijkt op te rijzen. Het is een beroemd herkenningspunt in het landschap en is dan ook het handelsmerk geworden van de Costa Blanca. Altea is een dorp op de top van een heuvel, met schitterend uitzicht over zee. Benidorm heeft vele vrienden, maar eveneveel mensen haten de stad, welke model staat voor massatoerisme.Maar liefst 8% van het Europese chartertoerisme gaat naar deze stad. Verwacht dus geen vredige rust.Villajoyosa is een zeer oude stad en haven en nog niet door het toerisme overspoeld, wat waarschijnlijk komt door de slechte stranden. Het meer dan zeven kilometer lange en uitstekende strand dat Campello met Playa San Juan verbindt is zo populair dat het in hoog tempo wordt volgebouwd met hoogbouw en bungalowparken. Alicante op zich heeft een vrij klein strand, maar net even ten zuiden van deze stad, even voorbij het internationale vliegveld vindt u kilometers lange zandstranden en duinen. Santa Pola begint duidelijk de mogelijkheden van het grote toerisme te onderkennen, vooral met het zo dichtbij gelegen grote vliegveld.Guardamar, iets verderop, springt zorgvuldig om met zijn mooie, met dennenbomen bedekte duinen. Torrevieja is een stadje (of inmiddels al stad?) dat momenteel erg in opkomst is en wordt dan ook volgebouwd. Ten zuiden van Torrevieja liggen nog een fors aantal nieuwe urbanisaties met vaak goedkope en aantrekkelijke nieuwbouwprojecten.

Costa Calida (de hete kust)


Is de kust van de provincie Murcia. Het buitenlandse onroerend goedbestand heeft zich hier voornamelijk geconcentreerd rond Mar Menor, Bahía de Mazarrón en Aguilas. Laten we beginnen bij Mar Menor. Dit is uniek. Het ligt, afgescheiden van de rest van de Middellandse Zee door een zandstrook van 23 kilometer lengte en 300 meter breedte aan 170 vierkante kilometer ondiep water (met als grootste diepte zeven meter). Op de strook tussen de beide zeëen en aan de beschutte kust van het vasteland ligt een binnenzee. Deze is door het gunstige klimaat erg populair geworden bij surfers en eigenaren van kleinere zeilboten. Bahía de Mazarrón is nog steeds niet echt ontdekt. Er zijn maar enkele bungalowparken, ondanks de mooie stranden. Tussen Mazarrón en Aguilas vindt u vele mooie stranden die evenmin door het toerisme zijn ontdekt. In het binnenland rond de stad Murcia, treft u sinds kort unieke nieuwbouwprojecten aan, waaronder enige golfbanen. De golfbanen worden van water voorzien vanuit de stuwmeren, want regenen doet het in deze woestijnachtige omgeving bijna nooit. Dus wilt u zeker zijn van altijd droog weer, kom dan hier wonen.

De Costa de Almeria


Deze begint direct na Aguilas en we volgen nu de kust die voor onroerend goedkopers terra incognito is, zelfs al hebben ze er wel eens over horen praten. Hier vindt men vele kleine nederzettingen aan beschutte zandstranden, die nauwelijks met de auto te bereiken zijn. Het klimaat is erg behaaglijk, maar één van de grootste problemen hier is de watervoorziening. Vaak wordt het uitzicht verontreinigd door zeer lelijke plastic kassen voor de teelt van tomaten. Hier zou men echt iets aan moeten doen. Almería is de kustprovincie die nog het minst in aanraking is gekomen met industrie en toerisme, hoewel ook hier de laatste tijd de prijzen fors gestegen zijn. Natuurlijk heeft Almería ook zijn bekende plaatsen zoals het charmante dorpje Mojacar, het ten zuiden van de hoofdstad Almería gelegen Aguadulce, Roquetas de Mar en Almeriamar met enige fraaie bungalowparken en goede stranden.

Costa del Sol (de Zonnekust)

Wordt gevormd door de in het oosten gelegen provincie Granada, in het centrum de kust van Málaga en in het westen de kust van de provincie Cádiz tot aan Gibraltar, waar de Middellandse Zee overgaat in de Atlantische Oceaan. Ten oosten van Málaga, aan de Costa del Sol Oriental, soms ook wel genoemd de Costa Tropical, ligt het dorp Salobreña dat met zijn witte muren welhaast tegen de bergtop lijkt aangeplakt. Het ligt vlakbij stranden, u heeft er een schitterend uitzicht over de met de sneeuw bedekte bergen en het is vooral bekend om zijn gunstige subtropische klimaat. Maar de plaats waar het meest op toeristisch gebied ontwikkeld is, is Nerja met z`n goed geconserveerde oude stad, bungalowparken en appartementengebouwen. Torredelmar en Torrox lijken wel voornamelijk gedomineerd te worden door lelijke hoogbouw. Het zicht vanuit de kust richting Sierra Nevada mag wel uniek genoemd worden. De hoogste top (Mulhacén) steekt 3.478 meter boven de zeespiegel uit en in een half uurtje rijdt u van een subtropisch naar een arctisch klimaat! Sommige buitenlanders hebben een boerderij gekocht in het dal van Alpujarras, het gebied op de zuidelijke hellingen van de Sierra Nevada, waar tot op een hoogte van 1.700 meter nog oude Moorse dorpjes liggen. Torremolinos was eens de toonaangevende stad op toeristisch gebied. Dit is echter achterhaald. Terwijl het op een prettig korte afstand van het internationale vliegveld ligt, is het zo langzamerhand aan het opgaan in de grote stad Málaga. Er is bovendien in het verleden verzuimd het specifieke karakter van de eens zo mooie plaats te bewaren. Van Torremolinos tot even ten zuiden van Estepona vindt u honderden bungalowparken, grote bouwprojecten en andere toeristische ontwikkelingen, voornamelijk gericht op de buitenlanders. Deze buitenlandse projecten strekken zich tot diep in het binnenland uit. Mooie plaatsjes als Benalmadena en Mijas, met hun fantastische vergezichten worden werkelijk overspoeld door het toerisme. Fuengirola is binnen enige jaren uitgegroeid van een klein vissersplaatsje tot een grote stad met een imposante boulevard langs het strand. Marbella is wereldberoemd als de plaats voor de happy few, die zich vermaakt rond de jachthaven Puerto Banús. Naar onze mening is het mooiste gedeelte van Marbella nog steeds de oude stad, die door vele toeristen wordt overgeslagen omdat ze het gewoon niet weten. Estepona is ook een aardig oud stadje. Ook hier liggen vele bungalowparken voor buitenlanders, maar de stad is minder gericht op het massatoerisme.Gibraltar, dat imposante en onneembare stuk rots, vormt het einde van de Costa del Sol. Sommige buitenlanders hebben zich reeds lang geleden aan de baai van Algeciras, met zijn frequente bootverbindingen naar Marokko, gevestigd. Dit is de plek waar twee verschillende culturen elkaar ontmoeten.

Costa de la Luz (de Kust van het Licht)

Is het stuk kust tussen Gibraltar en de grens met Portugal. Voor de meeste buitenlandse onroerend goed kopers is dit een totaal onbekend gebied. Misschien komt dat wel omdat het hier vaak heel hard kan waaien. Toeristen komen er meestal niet terwijl het daar, waar de Atlantische Oceaan aanspoelt, toch over prachtige stranden beschikt en gezegend is met een gematigd klimaat. Zeker de moeite waard zijn Atlanterra, met één van de mooiste stranden van Spanje, Playa de Barrosa, gelegen naast Cádiz, Chipiona en Sanlúcar de Barrameda, waar de rivier Guadalaquivir uitmondt in de Atlantische Oceaan. Hier ligt het natuurreservaat Doñana waar zeldzame dieren en vogels bescherming genieten. De beste manier om dit te bewerkstelligen is ze met rust te laten. De stranden aan beide kanten van Huelva zijn prachtig en hebben het voordeel dat ze alleen door de bewoners van het grensgebied bezocht worden en door die enkele buitenlander die er niet zo´n moeite mee heeft zonder landgenoten te leven. Vanaf de Costa de la Luz landinwaarts is het landschap zeer gevarieerd en er liggen verscheidene charmante steden en dorpen. Kunt u tegen de echte warmte, dan is Sevilla een fantastische stad. Dit geldt trouwens ook voor Jerez de la Frontera, het centrum van de sherry-cultuur en plaatsen als Vejar de la Frontera, Jimena en Castellar. Alvorens nu het vasteland te verlaten willen wij graag opmerken dat, wanneer u een beetje Spaans spreekt, u uzelf liever integreert in de Spaanse bevolking dan alleen om te gaan met buitenlanders en voor uw amusement niet afhankelijk bent van de toeristencentra, er nog vele andere plaatsen zijn waar het zeer goed toeven is.


Andere gebieden


Wat ons betreft is het mooiste stukje Spanje Galicia, in het noord-westen, en dan met name de Rias Bajas met zn fjordachtige rivieren, eilanden, bergen, kleine boerenhoeven en typische dorpjes en stadjes. Regen? Jazeker, maar niet meer dan in de provincie Gerona. Of hoe lijkt u een boerderij net ten noorden van Madrid, op de Sierra de Gredos en Sierra de Guadarrama? Een gezond klimaat, een prachtig landschap en dicht bij Madrid, een stad die echt de moeite waard is om vlakbij te wonen. En wat denkt u van de heuvels en dalen van de Pyreneeën? U vindt er plekken van ongelooflijke schoonheid en het is ideaal voor trektochten en om te skiën. Kijk eens in Jaca in de provincie Huesca! Of denk eens aan de streken rond het Nationale Park Ordesa.Ook een streek die de moeite waard is, is Cuenca, gelegen halverwege Madrid en Valencia en beroemd om zijn hangende huizen en Ciudad Encantada (de behekste stad). De eerste buitenlandse pioniers hebben zich hier al gevestigd. Misschien is het ook wat voor u.


Voor een beschrijving van de Spaanse eilanden klik hier.U zult ontdekken dat u de eerstvolgende twintig jaar bezig bent met uit te zoeken op welk plekje u nou eigenlijk het liefst woont.

Persoonlijke smaak en omstandigheden zullen de keus natuurlijk beperken.

Reeds meer dan twee miljoen buitenlanders hebben hun keus gemaakt.


Er is nog steeds voldoende ruimte.
 


adverteren | contact  | voorwaarden  | privacy | links